
Despre benzi desenate citite în lunile iulie din perioada 2017-2019, am primit multe impresii de la maratoniștii noștri.
Varianta audio a acestui articol poate fi ascultată la https://youtu.be/ZYj3E_t731Y .
Ce spun maratoniștii despre ideile păstrate
Benzi desenate mai facile
„Succesul te pocneşte uneori cam tare.” (după lectura „Piaza Rea”, revista Walt Disney – Gutenberghus)
”Ce ție nu-ți place, altuia nu face … Sau: dacă invadezi un loc interzis, foarte curând și tu vei fi invadat în bârlogul tău!” (după lectura ”Nilu Crocodilu’ … în rock&roll” – revistacomics.ro iunie 2012)
„Mintea omului e un adevărat labirint. Mulți sunt cei care se pot rătăci în ea.” Ilustrația „Amintirilor …” și concentrarea operei în cele câteva fraze este demnă de laudă. O surpriza frumoasă! (adaptare în benzi desenate după Ion Creanga de Liviu Antonesei și Adriana Nazarciuc, cu desene de Șerban Andreescusi) … m-am rătăcit și eu printre personaje într-o cărticică pentru copilași drăgălași.”
”Vă pot spune că lui M. îi place din ce în ce mai mult să asculte povești și poezii. Participă din ce în ce mai activ la aceste momente pe care le avem împreună. Personajele lui favorite prind viață în imaginația lui. Au existat multe momente amuzante în care ne-am oprit puțin din poveste și ne-am pus tot felul de probleme existențiale. Acestea sunt cu atât mai frumoase cu cât vin dintr-o inimă pură, sinceră, de copil.” ( după lecturile unui tătic, care îi citește în iulie benzi desenate copilului său).
O lectură mai elaborată
”Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest roman grafic (Persepolis) este faptul că este o relatare a unei perioade pline de schimbări aduse de revoluția islamică din perspectiva unui copil, în prima parte.
Apreciez abordarea pentru că putem vedea cum au urmărit-o anumite prejudecăți pe parcursul întregii vieți. Chiar și atunci când nu se mai afla în Iran, țara natală. Și ce a reprezentat pentru cineva care nu avea principii radicale, având doar 7 ani. M-a ajutat să înțeleg mai multe despre un eveniment legat de care nu știam mai nimic, cât și despre societatea iraniană și cum sunt privite femeile acolo.
De asemenea, mi-a plăcut personajul-narator (deci autoarea). S-a încăpățânat să nu fie discriminată sau tratată mai prejos din diverse motive. Mi-a plăcut felul în care se prezintă. Include și defecte, nu doar calități ale ei, ceea ce demonstrează o sinceritate față de cititor și față de ea însăși.
„Persepolis” mi-a produs un puternic sentiment de revoltă prin episoadele relatate sau menționate. Printre acestea, execuțiile unor oameni nevinovați – membri ai familiei personajului – și toate acțiunile de impunere a unui nou regim prin brutalitate. Mi-a fost teamă pentru naratoare în momentele în care nu mai avea unde locui într-un oraș necunoscut.
M-au bucurat momentele în care aceasta își revedea părinții și simțea din nou că aparține undeva. Dar am considerat și multe pagini triste prin contrastul vieții de dinainte cu viața de după revoluție.” (după lectura Persepolis – Marjane Satrapi)
O lectură politică
”M-a atras în primul rând caracterul distopic al romanului (V for Vendetta), cu atât mai mult că se aseamănă în multe privințe cu romanul ”1984”. Există totuși anumite diferențe care îl fac să fie mai mult decât o reproducere. De exemplu, contextul în care se întâmplă acțiunile este mai apropiat de zilele noastre, părând (desigur, doar într-o mică măsură) mai credibil.
Personajul central, V, în prima fază poate părea un exemplu tipic de „scopul scuză mijloacele” sau „o schimbare poate avea loc doar prin acțiuni radicale sau violente”. V este un alt motiv pentru care mi-a plăcut volumul. Treptat, își arată adevărata natură, nefiind decât un personaj lipsit de principii. El folosește „luarea puterii în mâinile oamenilor” drept un pretext pentru o simplă răzbunare. Schimbarea treptată de perspectivă a cititorului este un element interesant.
De asemenea, grafica mi se pare că s-a potrivit perfect genului de text, prin culorile închise, sumbre și umbrele proeminente aplicate.
Au fost numeroase momentele în care am simțit frustrare, deoarece anumite evenimente ar fi putut fi evitate și multe au fost exemple de nedreptate. De asemenea, am fost și dezamăgită de anumite personaje, întrucât au ales să își urmeze doar propriul interes, fără a lua în calcul consecințele.” (după lectura V for Vendetta – David Lloyd/ Alan Moore)
Benzi desenate aparte
”Premisa în sine mi se pare fascinantă pentru că ridică pe parcurs multe întrebări (în ”Death note”). Dacă acțiunile se pot justifica? Dacă așa ar face și cititorul în locul personajului? Sau dacă nu cumva prea multă putere poate face mult mai mult rău decât bine?
Faptul că este totuși o serie de benzi desenate cu mister (în ciuda elementului fantastic) este cu atât mai interesant pentru mine. Îmi place acest gen și pentru că niciodată nu poți ști exact ce se va întâmpla. Autorii au reușit să creeze un suspans constant prin tacticile complexe ale protagonistului de a părea nevinovat și nu numai.
Confuzia a fost caracteristica lecturii mele, datorită multiplelor posibilități de a interpreta ce se întâmplă pe parcurs. Am fost de asemenea iritată de un personaj. Acesta nu a existat decât pentru a fi un fel de instrument necesar avansării poveștii. Am fost și intrigată per total de ce se întâmplă.” (după lectura ”Death note – Takeshi Obata/ Tsugumi Oba”)
Nota bene
Parcurgerea unei benzi desenate este o experiență care îmbină lectura textului cu lectura imaginilor. Merită să încerci să citești istorisirea cuiva completată de punerea în imagini a acesteia. Graficianul are propria interpretare asupra textului.
Benzi desenate de citit în iulie! Descoperă regulamentul Maratoanelor de lectură online pe https://asociatiacn.ro/maratoanele-de-lectura/ .
Poți consulta și unul dintre site-urile cu multe informații despre benzile desenate: https://comicbookguide.wordpress.com/ .