Aceasta este preocuparea tuturor părinților cu copii care se vor opera. Vorbesc despre copii care necesită o intervenție în zona craniului, creierului, coloanei vertebrale sau nervilor.

Personalul medical știe cât de important este copilul pentru d-voastră. Nu doar copilul are nevoie de pregătire înainte de operație, ci și aparținătorii.

Completarea formularelor la Unitatea de Primiri Urgențe sau pe Secție

Copiii pot fi operați la neurochirurgie cu programare, după un consult la neurochirurg, sau în regim de urgență. În oricare dintre cazuri, primul pas este completarea unor formulare în vederea internării.

Formularele sunt destinate adunării de date despre copilul d-voastră. Datele sunt necesare personalului medical pe durata internării.

O parte dintre fomulare sunt pentru obținerea acordului părintelui pentru realizarea anumitor investigații (computer tomograf, RMN), analizelor, intervenției chirurgicale.

Înainte de orice procedură, în afara cazurilor de extremă urgență, puteți întreba ce urmează să se întâmple, ce i se realizează copilului ca și analiză sau investigație. Și în cazurile de urgență părintele este informat despre ce se întâmplă și urmează să se întâmple. Dar, în cazul în care este nevoie de o întreagă echipă medicală pentru a rezolva urgența și a stabiliza copilul d-voastră, sunteți rugat să aveți bunăvoința de a avea încredere în cei care preiau copilul.

Investigațiile medicale

După completarea formularelor, în unitatea de primiri urgențe urmează de obicei o serie de analize rapide pentru a afla cât mai repede statusul medical al copilului. Apoi pot urma câteva investigații suplimentare (ecografie, radiografie etc.). Dacă se concluzionează că este nevoie de operație în regim de urgență, copilul este transferat. Pe secție sau pe secția de terapie intensivă va urma pregătirea pentru operație. Despre procedurile care urmează, veți fi informat în detaliu după transfer.

Cum pregătim copilul pentru o operație – cazul unei internări programate

În cazul unei internări programate, după completarea formularelor, copilului i se realizează analize detaliate și se inițiază pregătirea pentru operație (cu minim o zi înainte).

Este util să luați cu d-voastră documentele eliberate de doctori de-a lungul vieții copilului, sau cele din perioada de dinaintea nașterii, dacă aveți un sugar.

Deși veți trece prin momente mai tensionate, este benefic pentru copil să vă concentrați și să furnizați personalului medical toate informațiile de care mai are nevoie pentru o bună planificare a îngrijirilor medicale.

Pentru detaliile legate de organizarea locului în care vă aflați sau dacă aveți nevoie de ajutor cu lucruri uzuale legate de copil (încâlzit mâncare, folosirea toaletei și a dușului, schimbarea lenjeriei etc.), puteți solicita ajutorul unei infirmiere. Întrebați unde puteți găsi o infirmieră sau rugați să vină o infirmieră în salonul d-voastră.

Internarea cu un sugar

Dacă aveți un sugar și credeți că va fi nevoie sau este nevoie să extrageți laptele matern cu o pompă de muls, sunați pe secție înainte de internare și întrebați dacă în spital veți putea avea acces la o pompă de muls. Dacă veți extrage lapte matern cu pompa de muls pe durata internării, cumpărați dinainte de la farmacie punguțe sterile de unică folosință pentru laptele matern. Găsiți mai multe detalii despre stocarea în condiții de igienă și siguranță a laptelui matern pe https://www.inbratelamami.ro/2014/09/03/cum-stocam-laptele-matern-congelare-html/ și pe http://www.bancadelapte.ro/ .

Condiții pentru efectuarea unei operații neurochirurgicale

Copiii care sunt programați pentru internare și pentru operație neurochirurgicală, trebuie să ajungă la spital fără febră, secreții nazale, diaree, vomă (este exclusă cea cauzată de malfuncția unui șunt deja instalat) sau alte probleme de sănătate acute. Acestea nu permit desfășurarea operației în condiții optime. Sunteți rugați să anunțați telefonic la secția de neurochirurgie apariția problemei. Veți solicita reprogramarea intervenției neurochirurgicale.

În caz de urgență neurochirurgicală apărută concomitent cu altă problemă de sănătate, echipa de doctori va decide cum să se intervină în cazul copilului d-voastră.

Înainte de operație veți fi anunțat în detaliu despre oprirea temporară a alimentației copilului (inclusiv lichide).

Doctorul anestezist vă va pune câteva întrebări legate de istoricul copilului d-voastră, în ziua anterioară sau înainte de operație.

Puteți merge cu copilul până unde vi se permite, către sala de operație. Vi se va spune unde puteți aștepta. Veți fi anunțat când se încheie operația și când puteți intra la terapie intensivă pentru a sta cu el/ a-l vedea.

După operația neurochirurgicală

Cât timp copilul este în operație, este momentul să mergeți să mâncați și să beți apă. Lăsați numărul d-voastră de mobil la asistenta de pe secție. În caz de nevoie, veți fi contactat telefonic.

La ieșirea din operație, copilul este monitorizat în altă secție (terapie intensivă de obicei) și puteți sta lângă el. Puteți aduce câteva lucruri de strictă necesitate de pe secție (scutece de unică folosință, șervețele uscate și umede, apă, lapte pentru copil și biberon – dacă este cazul, o jucărie mică, tratamentul de fond – dacă există etc.). Spațiul din terapie intensivă pentru lucrurile pacienților este limitat.

Accesul pe terapie intensivă este permis unui singur aparținător. Este recomandabil să țineți telefonul mobil pe modul silențios. Depozitați lucrurile copilului și ale d-voastră în apropierea patului, evitând suprafața patului și zona din imediata apropiere a patului. În caz de urgență, personalul medical are nevoie de spațiu liber pentru a interveni.

Când totul este în regulă postoperator la terapie intensivă, copilul este transferat pe secția de neurochirurgie. Aici va rămâne până când va primi recomandarea medicului pentru externare.

Susținerea emoțională a copilului pe durata internării

În România, copiii până la trei ani pot sta internați cu un aparținător. Cei peste 3 ani și fără handicap pot sta și singuri (infirmerele îl vor ajuta cu ce are nevoie). Copiii cu handicap atestat de un document oficial pot sta la orice vârstă internați cu un aparținător. Amintiți-vă să luați cu d-voastră de acasă certificatul de handicap al copilului, dacă există.

Toate aceste proceduri sunt tehnice. Pregătirea emoțională a copilului și a aparținătorilor, înainte de operație, cade în grija celor din urmă.

Aparținătorii sunt cei care ar trebui să se pregătească emoțional și apoi să își pregătească și copilul. Dar cum se face acest lucru?

Contează ca aparținătorii să fi înțeles ce urmează să se întâmple pe durata internării, să fie de acord cu operația și scopul internării – tratarea copilului lor. Contează să știe clar dacă internarea se poate repeta, în ce condiții, dacă aceasta se poate prelungi și în ce condiții. Părinții pot întreba dacă este nevoie și de consultarea altor medici, din alte specializări, după externare.

Aparținătorii pot comunica copilului, în termeni potriviți vârstei și dezvoltării psihice, ce urmează să se întâmple. Tonul este bine să fie unul calm, încrezător, optimist. Și atitudinea din spatele tonului este bine să ajungă să fie una de încredere în scopul final al internării – îmbunătățirea stării de sănătate a copilului. Puteți căuta sprijin într-o poveste în care să se poată regăsi copilul d-voastră, până în 10-12 ani, sau îi puteți explica ca unui adult celui peste 12 ani. Este benefic pentru copil să îl lăsați să își exprime părerea despre ce urmează să se întâmple, să ascultați, chiar dacă nu veți ști ce să îi răspundeți.

Cum pregătim copilul pentru o operație – ultimele precizări

Dacă aveți orice nelămuriri între discuția cu neurochirurgul și momentul internării, puteți suna pe secție și să lăsați un mesaj doctorului copilului d-voastră.

În concluzie, este nevoie de o pregătire înainte de operație a copilului de către aparținători, dar și de pregătirea celor din urmă. Nota predominantă este încrederea și buna înțelegere a ce se întâmplă cu copilul.

Acest articol nu ține loc de discuție cu medicul, asistentele sau infirmierele. Acest articol nu ține loc de întâlnire cu un consilier/ terapeut sau cu medici de alte specializări, dacă este cazul.

Aceste informații nu reflectă părerea niciunui angajat din sistemul medical. Informațiile sunt culese din observarea traseului copiilor cu nevoi neurochirurgicale în spitalul M. Curie.

Autor: Adina Duță, Consilier psiho-social (adinaduta.acn@gmail.com)

Lasă un răspuns