Din motive de siguranță epidemiologică, acest program a fost anulat.

Informațiile următoare datează de când se desfășura programul.

Program desfășurat pe bază de voluntariat și donații (prin Atelierul Caritabil Terana)

Povestile continua si in NCH

Înregistrare din decembrie 2019

Povestea programului

<<Poveștile continuă și pe Secția de Neurochirurgie Pediatrică>>  este un program al Asociației Comunitatea Noastră. Scopul programului este de a crea situații de socializare și de stimulare a copiilor internați la Neurochirurgie Pediatrică M. Curie. Acestea se realizează prin ascultarea de povești și prin joacă.

Stimularea neuronală a copiilor

Imaginați-vă că puteți călători în creierul unui copil.

Când ajungeți, găsiți un loc întunecat, în care încep să se aprindă pe rând o mulțime de luminițe. Ele se sting și se reaprind sau se aprind altele. Luminițele sunt neuronii, celulele mici din care este format creierul. Când se aprind, înseamnă că funcționează, că își transmit mesaje între ei și către întreg corpul. Cam cum ne transmitem noi mesaje prin telefon. Mesajele de la neuroni pleacă spre ochi, gură, urechi, nas, piele, mușchi și către orice altă parte a corpului.

Atât în cazul unui creier sănătos, cât și în cazul unuia cu leziuni, un copil se poate bucura de stimulare neuronală prin ascultarea de povești, încă din burtica mamei. Stimulare neuronală înseamnă oferirea de ocazii (ascultarea unei lecturi și joacă, în cazul nostru) pentru dezvoltarea de noi celule nervoase sau de noi căi neuronale prin expunerea creierului la diverși stimuli.

Ascultarea de povești mai înseamnă pentru un copil, indiferent de gradul de dezvoltare, de nivelul de receptivitate afișat : relaxare, conexiune socială, stimularea atenției/ concentrării și a creativității, învățare din experiența personajelor, stimularea dezvoltării limbajului, trezirea apetitului pentru citit.

Joaca înseamnă modul de comunicare al copiilor, spațiul lor de învățare, de experimentare, de distracție, de relaxare.

Ce facem în cadrul programului ”Poveștile continuă și în Secția de Neurochirurgie Pediatrică”?

Cu ajutorul unui grup de voluntari, Asociația Comunitatea Noastră organizează vizite pe Secția de Neurochirurgie Pediatrică a Spitalului de copii M. Curie din București. Vizitele constau în lectură și joacă cu copiii internați.

Asociația Comunitatea Noastră pune la dispoziție cărți, jocuri, jucării, mobilierul necesar, dar și materiale precum: obiecte pentru costumarea voluntarilor, măști medicale, halate medicale și botoși de unică folosință.

Dacă dorești să devii voluntar în programul ”Poveștile continuă și în Secția de Neurochirurgie Pediatrică” sau să contribui la achiziția materialelor necesare desfășurării activităților, ne poți contacta scriind un mail la adinaduta.acn@gmail.com.