Povești în Neurochirurgia Pediatrică

Program desfășurat pe bază de voluntariat și donații (prin Atelierul Caritabil Terana)

Înregistrare din decembrie 2019

Povestea programului

<<Poveștile continuă și pe Secția de Neurochirurgie Pediatrică>>  este un program al Asociației Comunitatea Noastră, cu scopul de a crea situații de socializare și de stimulare a copiilor internați la Neurochirurgie Pediatrică M. Curie, prin ascultarea de povești și prin joacă.

Imaginați-vă că puteți călători în creierul unui copil. Când ajungeți, găsiți un loc întunecat, în care încep să se aprindă pe rând o mulțime de luminițe. Ele se sting și se reaprind sau se aprind altele. Luminițele sunt neuronii, celulele mici din care este format creierul. Când se aprind, înseamnă că funcționează, că își transmit mesaje între ei și către întreg corpul. Cam cum ne transmitem noi mesaje prin telefon. Mesajele de la neuroni pleacă spre ochi, gură, urechi, nas, piele, mușchi și către orice altă parte a corpului.

Atât în cazul unui creier sănătos, cât și în cazul unuia cu leziuni, un copil se poate bucura de stimulare neuronală prin ascultarea de povești, încă din burtica mamei. Stimulare neuronală înseamnă oferirea de ocazii (ascultarea unei lecturi și joacă, în cazul nostru) pentru dezvoltarea de noi celule nervoase sau de noi căi neuronale prin expunerea creierului la diverși stimuli.

Ascultarea de povești mai înseamnă pentru un copil, indiferent de gradul de dezvoltare, de nivelul de receptivitate afișat : relaxare, conexiune socială, stimularea atenției/ concentrării și a creativității, învățare din experiența personajelor, stimularea dezvoltării limbajului, trezirea apetitului pentru citit.

Joaca înseamnă modul de comunicare al copiilor, spațiul lor de învățare, de experimentare, de distracție, de relaxare.

Urmărește noutățile despre program și pe Facebook și YouTube!