Pentru părinții copiilor cu probleme neurochirurgicale, integrarea terapiei în activitățile zilnice poate fi o modalitate eficientă de a oferi sprijin constant și de a maximiza beneficiile terapiei. Într-o lume agitată, părinții ocupați pot găsi soluții creative pentru a îmbina terapia cu rutina zilnică. Mai jos găsiți listate câteva strategii practice de includere a terapiei în activitățile zilnice.

Planifică Momente de Terapie

Încorporează terapia în programul zilnic, ca parte din strategii. Stabilește o oră fixă pentru exerciții și activități terapeutice, creând astfel un cadru stabil pentru copil și pentru tine ca părinte.

Terapia prin Jocuri

Transformă terapia în jocuri distractive. Folosește jocuri și activități pe care copilul le iubește pentru a integra exercițiile terapeutice. De exemplu, folosește jocuri cu mingi pentru a îmbunătăți coordonarea motorie.

Terapie la Masă

Utilizează momentele de servirea mesei pentru a integra terapia. Folosește exerciții de masticație pentru a dezvolta abilitățile motorii orale și pentru a îmbunătăți coordonarea musculară.

Strategii de Includere a Exercițiilor Repetitive

Integrează exercițiile care au nevoie de repetiție în activitățile de zi cu zi. Exercițiile de echilibru pot fi realizate în timpul spălatului pe dinți sau în timp ce aștepți la semafor, de exemplu.

Comunicare Dezvoltată în Mod Terapeutic

Dezvoltă comunicarea folosind metodele unui terapeut. Încurajează vorbirea și limbajul în timpul activităților obișnuite, precum cumpărăturile sau plimbările în parc. Te poți inspira din abordările terapeutului copilului.

Setează Obiective Realiste

Stabilește obiective realiste și realizabile. Astfel, vei putea integra terapia în rutina zilnică fără a adăuga presiune suplimentară.

Exersare în Timpul Jocului Liber

Transformă timpul de joc liber (la alegerea copilului) în momente terapeutice. Exersarea abilităților motorii poate fi ușor realizată prin intermediul jocurilor și a activităților preferate ale copilului. Aceasta se încadrează la strategii preferate ale părinților. Părinții trebuie doar să încurajeze copilul să repete o activitate care îi face plăcere, dar și care îl ajută în recuperare.

Includerea În Activități de Grup

Implică copilul în activități de grup. Terapia într-un mediu social poate aduce beneficii suplimentare, dezvoltând abilitățile sociale și interacțiunea.

Stimulează Interesele Copilului

Adaptează terapia în funcție de pasiunile și interesele specifice ale copilului tău. De exemplu, dacă adoră să construiască cu cărămizi, introdu exerciții de coordonare și precizie în timpul sesiunilor de construcție, transformând astfel activitatea preferată într-un mijloc terapeutic eficient.

Strategii în Colaborare cu Terapeuții

Colaborează cu terapeuții pentru a dezvolta strategii personalizate. Împreună, puteți găsi modalități eficiente de a încorpora terapia în rutina zilnică.

Integrarea terapiei în activitățile zilnice nu doar simplifică procesul, ci și crește eficacitatea acesteia. Folosește ideile de mai sus pentru a-ți crea propiile strategii de lucru cu copilul. Prin transformarea terapiei într-o parte naturală a vieții de zi cu zi, părinții pot oferi sprijin continuu și stimulare copiilor lor, contribuind astfel la progresul și dezvoltarea lor.

Autor: Adina Duță, Consilier psiho-social (adinaduta.acn@gmail.com)