În ziua de azi se vorbește din ce în ce mai mult de gândirea critică. Află etapele gândirii critice pentru a le putea parcurge!
Varianta audio a acestui articol poate fi ascultată la https://youtu.be/696oIzbDz4w .
Cercetătorii în psihologie propun o schemă a dezvoltării gândirii în 6 etape: nereflexivă, de bază, incipientă, practică, experimentată și excepțională.
Amintiți-vă că participarea la maratoanele de lectură online ajută la formarea și consolidarea gândirii critice! Regulamentul este aici : https://asociatiacn.ro/maratoanele-de-lectura/ .
Află etapele prin care treci până la dobândirea gândirii critice!
PRIMA ETAPĂ
Primul tip sunt persoanele care nu reacționează la informația din jur. Gânditorii nereflexivi iau informația așa cum ajunge la ei, nu se gândesc să o pună sub semnul întrebării. Aceste persoane își formează opinii și iau decizii în funcție de prejudecăți și de percepții brute.
Dacă te gândești la faptul că în școală a trebuit să citim texte și apoi să reținem comentarii literare fără un filtru personal. Poate însemna că în școală am fost gânditori nereactivi. Cei din anii ’90 cel puțin. Neplăcut gând! Măcar acum lucrurile merg spre gândirea critică și în școala românească!
A DOUA ETAPĂ
Următorii sunt gânditorii care recunosc când apare o problemă și caută o rezolvare.
Gânditorii bazali au puncte de vedere primare, bazate pe puține reflecții.
A TREIA ETAPĂ
Aici întâlnim gânditorul începător. Este cel care a depășit stadiul de reflecție înnăscut și caută mai multe informații pentru a analiza diverse arii ale vieții. Gânditorul începător este cel care realizează că gândirea lui are lipsuri. El realizează și că sunt mereu lucruri noi de aflat, dar nu ”aleargă” în căutarea lor.
Pentru gânditorul începător contează raționamentul, ideile din spatele acțiunilor, claritatea și logica în gândire. Dar nu are abilitatea de a privi din diferite puncte de vedere anumite probleme.
A PATRA ETAPĂ
Gânditorul practicant/pragmatic este cel care își dă seama de cât știe, de deficiențele proprii și reușește să le depășească când acestea apar. Acest gânditor își analizează tiparele de gândire și caută să le îmbunătățească, să le controleze.
Dar, în această etapă, se întâmplă adesea ca analiza gândurilor să meargă doar într-un sens și acest lucru să nu fie de folos gânditorului.
A CINCEA ETAPĂ
Gânditorul experimentat este mai avansat pe scara gândirii critice, cu o creativitate potențată. Creativitatea se manifestă cu toată forța și când apar probleme și când este vorba doar de cum poți face să evoluezi în echilibru cu tine și cu mediul (social, spiritual, fizic).
Totuși, oamenii de știință estimează că în acest stadiu poți ajunge în timpul studiilor universitare sau după acestea.
Gânditorul experimentat are raționamente corecte, realizate ținând cont de mai multe puncte de vedere cu care a intrat în contact. Realizează de ce preferă anumite puncte de vedere și dacă este influențat de prejudecăți culturale.
Dar, chiar și în această etapă, poți fi influențat într-o direcție de alții, tot gânditori experimentați.
Gânditorul experimentat își poate face auto-critica într-un mod constructiv. Acesta are integritate intelectuală (recunoaște că există mereu contradicții între logica din diverse arii ale vieții), are empatie intelectuală (se pune în locul altuia cu calm și dorință de înțelegere) și curaj intelectual (își confruntă ideile cu detașare și răbdare).
A ȘASEA ETAPĂ
Gânditorul maestru este super-gânditorul!
Acesta are controlul total asupra procesării informației și a luării deciziilor.
Gânditorul-maestru căută tot timpul să își îmbunătățească abilitățile mentale și să își crească nivelul de conștiență, prin experimentare .
Super-gânditorul depășește egocentrismul și ajunge să aibă reflecții profunde. Acesta deține și multe cunoștințe practice în diverse arii ale vieții.
Dar, în confruntări, gânditorul-maestru poate cugeta mult până la formularea unui răspuns.
ÎN CONCLUZIE
Cele 6 etape ale gândirii critice sunt: gândirea nereflexivă, gândirea de bază, gândirea incipientă, gândirea practică, gândirea experimentată și gândirea excepțională.
Cercetătorii în psihologie Linda Elder și Richard Paul scriu și că achiziția abilităților gândirii critice ”este dependentă de un nivel de implicare din partea celui care dorește să dobândească gândirea critică”. Folosirea cât mai efectivă a capacităților mintale se face cu eforturi constante.
NOTA BENE!
Unul dintre modurile de construire a gândirii critice este participarea la maratoanele de lectură. Alege din maratoanele lunare prezentate aici: https://www.youtube.com/watch?v=FNjeBKYczDk&list=PLxRmFlWu7KY0IsxlGfAYE5CcNyZU7DYV_
Accesează pagina programului Maratoanele de lectură pe https://asociatiacn.ro/maratoanele-de-lectura/ .