Beneficiile ascultării unei lecturi fac să merite efortul voluntarilor de a se deplasa pe Secția de Neurochirurgie Pediatrică a Spitalului M. Curie.

Beneficiile sunt:

– crește capacitatea de concentrare a micului ascultător
– permite micului ascultător să se și joace în același timp
– induce o stare de relaxare ascultătorului (de cele mai multe ori)
– se aduce o contribuție la îmbogățirea limbajului ascultătorului
– este de ajutor pentru copiii care nu văd, care nu știu să citească sau care nu au energia necesară pentru a citi
– se formează o percepție comună asupra lecturii, între cititor și ascultător (socializarea poate pleca de la schimbarea unor păreri legate de textul ascultat)
– (și în cazul copiilor internați) se crează momente de detașare de mediul spitalicesc.

Crezi că asta este tot?

Beneficiile unei lecturi apar și pentru lector. Cel care citește intră în contact cu o persoană care luptă pentru a-și redobândi sănătatea, echilibrul. Cel care citește îi arată celui bolnav, prin simpla prezență, că cel din spital contează. Îi arată că este important să se facă bine. Îi arată afecțiune, îl ascultă dacă dorește să vorbească. Și îl respectă când îi comunică că dorește să se odihnească. Cel care citește învață sau își reamintește despre limite. Limitele proprii, dar mai ales ale celor din jur.

Și părinții le citesc copiilor internați

Cărțile donate de Asociația Comunitatea Noastră sunt mereu la dispoziția celor internați pe Secția de Neurochirurgie Pediatrică a Spitalului M. Curie. Părinții aleg cărți, împreună cu copilul când este posibil, și citesc pentru relaxare.

Și în loc de încheiere, legat de beneficiile ascultării unei lecturi, vă lăsăm impresiile unei mămici cu un bebeluș de 3 luni: ”încet-încet, cea mică a devenit tot mai relaxată când i se citea; am luat și eu o carte să îi citesc; lecturile sunt terapie de relaxare înainte de somn pentru cea mică acum!”