Consilierea specializată pentru părinți este o resursă valoroasă. Când un copil se confruntă cu probleme neurochirurgicale, zilele devin o provocare pentru întreaga familie. Părinții, în special, trec prin emoții intense și stres considerabil, însă gestionarea propriei bunăstări este importantă pentru a face față cu succes acestei călătorii dificile. Găsiți mai jos câteva sugestii pentru părinții care se confruntă cu o astfel de situație. Consilierea este una dintre propuneri.

Acordați-vă Permisiunea de a Simți

În timpul unei călătorii neurochirurgicale, este normal să simțiți o gamă variată de emoții, de la anxietate și teamă până la speranță și bucurie. Acordați-vă permisiunea de a simți și de a exprima aceste emoții. Fiecare sentiment este valid, iar exprimarea lor poate duce la sentimentul de eliberare de tensiune.

Căutați Sprijin în Comunitate

Nu trebuie să vă simțiți singuri în această călătorie. Căutați sprijin din partea familiei, a prietenilor și a altor părinți care au trecut prin experiențe similare. Participarea la grupuri de suport online sau offline vă poate oferi o comunitate care vă înțelege și vă susține.

Gestionarea Stresului Prin Tehnici de Relaxare

Căutați tehnici de relaxare care vă pot ajuta să gestionați stresul. De la respirație profundă și meditație până la plimbări în natură sau ascultarea muzicii relaxante, găsiți metode care să vă ofere momente de liniște și reflecție.

Comunicare Deschisă cu Partenerul de Viață

Comunicați deschis și sincer cu partenerul de viață. Împărtășiți-vă gândurile și sentimentele și lucrați împreună pentru a vă susține reciproc. Construirea unei echipe solide poate face diferența în gestionarea provocărilor.

Programați Timp pentru Sine

În mijlocul preocupărilor legate de sănătatea copilului, nu uitați să vă programați timp pentru sine. Oferiți-vă pauze scurte pentru a face activități care vă aduc bucurie și vă încarcă bateriile.

Consultarea Unui Consilier Specializat

Dacă simțiți că emoțiile vă copleșesc, consultați un profesionist în domeniul sănătății mentale. Psihoterapia sau consilierea vă pot oferi un spațiu sigur pentru a explora și a gestiona sentimentele dificile.

Mențineți un Program de Exerciții Fizice

Amintiți-vă de sănătatea fizică! Alimentația echilibrată, exercițiile fizice regulate și odihna adecvată pot contribui semnificativ la starea generală de bine.

Stabilirea unor Obiective Realiste

Setați obiective realiste pentru voi înșivă. Înțelegeți că este normal să aveți zile dificile și că nu totul trebuie să fie perfect. Stabilirea unor obiective mici și realizabile vă poate ajuta să vă mențineți pe drum.

Educați-vă și Implicați-vă în Procesul Medical

Cunoașterea și înțelegerea situației medicale a copilului dvs. vă pot oferi un sentiment de control și implicare. Comunicați deschis cu echipa medicală și puneți întrebări atunci când aveți nevoie de clarificări.

Recompensați-vă pentru Micile Realizări

Nu subestimați importanța recompensării pentru mici realizări. Fiecare pas înainte, fiecare reușită merită să fie sărbătorită. Scrieți o listă a realizărilor, indiferent de cât de mici par, și recompensați-vă pentru eforturile depuse.

Gestionarea propriei bunăstări în timpul călătoriei neurochirurgicale poate fi o provocare, dar acordându-vă timp, sprijin și îngrijire, veți putea depăși cu succes această perioadă dificilă. Este important să vă amintiți că meritați să aveți grijă de voi înșivă în timp ce vă susțineți copilul.

Autor: Adina Duță, Consilier psiho-social (adinaduta.acn@gmail.com)

Lasă un răspuns