#lecturaestedoarinceputul caracterizează activitatea echipei în programul Maratoanele de lectură online, dar și lecturile maratoniștilor noștri. Noi scoatem în evidență anumite tipuri de lecturi și felul cum pot fi privite critic. Maratoniștii ”se hrănesc” din ce citesc și folosesc mai departe informațiile aflate.
Varianta audio a acestui articol se poate asculta la https://youtu.be/FyBzc0tUHKg .
Ce spun studiile despre cititori
Deși #lecturaestedoarinceputul pentru relaxare, informare, dezvoltare, inspirație, sunt studii care scot în evidență că se citește mai puțin sau mai mult. Depinde de zona geografică și de perioada în care s-au făcut studiile.
Concluziile unui studiu longitudinal din Olanda
Studiul se numește „Tendințe în citirea în timpul liber: patruzeci de ani de cercetare despre lectură în Olanda”. Autorii sunt Wim Knulst și Gerbert Kraaykamp.
„Cercetări internaționale descriu un interes diminuat pentru lectură în timpul liber pentru aproape toate țările occidentale. S-au investigat tendințele legate de lectură în timpul liber ale populației olandeze între 1955 și 1995.
În primul rând, rezultatele noastre arată că timpul petrecut cu lectura s-a redus aproximativ la jumătate. Cea mai puternică scădere, în special pentru cărți, s-a constatat în faza inițială a televiziunii (1955-1975).
În al doilea rând, în ceea ce privește diferențele dintre categoriile sociale, am observat un declin mai accentuat pentru bărbați decât pentru femei.
În al treilea rând, au fost examinate patru posibile explicații pentru tendința descendentă observată a lecturii. Combinația dintre munca plătită și sarcinile domestice la generațiile postbelice și diversitatea crescândă în activitățile de agrement au explicat o parte a declinului observat. De asemenea, extinderea ofertei de materiale de citire părea să fi afectat aprecierea materialelor tipărite într-o anumită măsură. Concurența televizorului s-a dovedit a fi cea mai evidentă cauză a scăderii lecturii.”
Concluziile unor studii din Statele Unite ale Americii
Studiile găsite relevă situația lecturii în perioada 2011-2016.
Americanii încă citesc cărți, sub orice formă, cam la același nivel ca înaintea lui 2002, anul revoluției dispozitivelor digitale. Conform unui sondaj Gallup din 2017, 48% dintre americani citesc până în 10 cărți pe an și 35% citesc mai mult de 11 cărți pe an. Tinerii adulți sunt categoria care citește cel mai mult. (Pew, 2016)
Cărțile în format hârtie sunt cele mai populare, e-book-urile fiind citite de 17-28% dintre americani. Totuși 6% dintre americani sunt exclusiv cititori digitali și audio.
În general, femeile citesc mai mult (14 cărți pe an în medie) decât bărbații (în medie 9 cărți pe an). Persoanele cu nivele mai înalte de educație citesc mai mult decât cei care au terminat doar liceul.
Trendurile în lectură din 2020 în Marea Britanie
Cercetarea desfășurată de Kate Nash Literary Agency din Marea Britanie a scos la iveală câteva date interesante privind cititul pe durata perioadei de izolare generală din 2020.
Oamenii au citit pentru a se detașa sau pentru a afla cum îi pot ajuta pe cei din jur. Genurile abordate seamănă cu ce se poate observa în perioada sărbătorilor de iarnă, incluzând creșterea lecturilor non-ficțiune și a celor pentru copii.
Pe durata izolării generale la domiciliu, s-au amplificat trendurile subiectelor identificate în 2019: prietenie, povești de dragoste, femei puternice, sănătate mintală, izolare, politică, apocalipsă. Cititorii au mai optat și pentru lecturi cu elemente de folclor, de magie sau cu aventuri la mare sau în vacanță.
Studiul a scos în evidență că lectura a devenit unul dintre modurile prin care oamenii reușec să facă față situației curente.
#lecturaestedoarinceputul pe glob
Conform studiului din 2017 al Global English Editing, în India (10.7 ore), în Tailanda (9.4 ore) și în China (8 ore) se petrece cel mai mult timp pe săptămână citind orice. Acest lucru s-a întâmplat deși acestea nu se numără printre țările cu cei mai mulți oameni care știu să citească. În schimb, Finlanda, Norvegia și Islanda sunt țările unde s-a citit cel mai mult literatură.
În afară de țările nordice ale Europei, unde se citește cel mai mult și există cel mai mare procent de persoane care știu să citească, 80% dintre britanici au citit minim o carte în 2015, față de 79% dintre germani, 73% dintre francezi și 56% dintre italieni.
În Asia, 79% dintre japonezi au citit minim o carte în ultimul an. Și statistica arată că în China se citesc în medie 4.56 cărți pe an.
Ultimele trenduri în lectură din România
Din puținele date care există, rezultă că România este pe ultimul loc în Europa la media de lecturi pe an. Un studiu din 2018 al Institutului de Cultură a arătat că 69% dintre români nu au citit nicio carte în ultimul an.
Dar, perioda de izolare generală din 2020 a readus în prim-plan lectura. Românii au citit mai mult în prima parte a anului 2020, găsind astfel refugiu într-o activitate pusă pe un raft. S-au comandat mai multe cărți online față de anii trecuți, genul preferat fiind non-ficțiunea, în rândul populației generale.
Conform libris.ro, creşterea cea mai accentuată a vânzărilor a fost pe segmentul 18-24 ani. Vânzările de carte Young Adult au crescut cu 110%, în timp ce vânzările de SF&Fantasy au crescut cu 145%.
Au crescut și vânzările de cărţi pentru copii. Titlurile preferate pentru copii au fost atât din categoria beletristică, dar şi din categoria cărţilor cu activităţi: ”Pinguinul care voia să afle mai multe” – Jill Tomlinson, ”Jocuri pentru copii inteligenți. Carte de activități” +3 ani, ”Dumbrava minunată” – Mihail Sadoveanu, ”Micul Prinț” – Antoine de Saint-Exupery.
Top 10 cele mai vândute cărţi pe Libris.ro, între 16 martie -16 aprilie, în perioada stării de urgenţă:
1. Iartă-mă că te-am iubit – Ela E.H.
2. Pacienta tăcută – Alex Michaelides
3. Dragostea în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez
4. Arta manipulării – Kevin Dutton
5. Tehnici de citire a chipului – Suada Agachi
6. 27 de paşi – Tibi Uşeriu
7. Supranatural – Joe Dispenza
8. Ciuma – Albert Camus
9. Copiii de pe Volga – Guzel Iahina
10. Sărutul pictat – Elizabeth Hickey
În perioada traversată în prima parte a anului 2020, românii și-au reevaluat împărțirea timpului și cum pot răspunde nevoii de relaxare și de conectare la ceilalți, la poveștile lor. Cărțile sunt cele care au fost și vor fi de folos.
Nota bene
#lecturaestedoarinceputul pentru a construi noi conexiuni în creier, pentru a afla noi informații, pentru a alimenta creativitatea și pentru a ști mai mult sau la fel de mult ca ceilalți.
Știința a demonstrat că cititul are beneficii uimitoare și asupra sănătății, inclusiv în depresie, în stări de stres și în reducerea riscului de a avea Alzheimer la bătrânețe.
#lecturaestedoarinceputul se aplică atât de bine Maratoanelor de lectură online. Detalii despre program se găsesc pe https://asociatiacn.ro/maratoanele-de-lectura/ .
Ne bucurăm pentru cei care au obiceiul să citească în timpul liber și poate și la muncă!
Sursele informațiilor:
- https://21centurytext.wordpress.com/trends-in-reading-habits/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304422X98000084
- https://www.writing.ie/news/reading-trends-2020-lockdown-survey-reveals-a-huge-shift/
- https://publishingperspectives.com/2020/02/spain-new-reading-habits-report-digital-reading-up-29-percent/
- https://geediting.com/world-reading-habits/
- https://uk.reuters.com/article/uk-romania-books/bucharest-open-books-night-aims-to-get-romanians-reading-idUKKCN1S01FH
- https://expressdebanat.ro/lectura-un-mod-de-a-trece-mai-usor-peste-perioada-pandemiei-preferinte-pentru-non-fictiune-in-aceasta-perioada/
- https://www.businessmagazin.ro/actualitate/tinerii-atrasi-de-lectura-in-starea-de-urgenta-vanzarile-cartii-19095602